Business Case: Spolupráce s kavárnou Novákova zahrada

Vojtěch, vtipný společník a výborný barista, Zahradu otevřel v roce 2020. S provozem mu pomáhá zejména jeho rodina a malý tým stálých zaměstnanců.
Čtení business otázek vám zabere 3 min, jestli se chcete ponořit do příběhu Novákovy zahrady hlouběji, tak si za 7 min přečtete příběh celý. A my víme, že to za to stojí!

Novákova zahrada je kavárna s neskutečnou atmosférou a teda hlavně s neskutečnou zahradou! Vojtěchu, jak se vám poštěstilo najít takový prostor a proč zrovna Kroměříž?
Moc díky za pochvalu! V Kroměříži jsem, kromě asi dvou let, prožil celý svůj život a to město mám prostě rád. V roce 1997 na tomhle místě moji rodiče postavili dům a pak tady sami podnikali. Mamka tu měla zverimex a táta svoji veterinární ordinaci. Když odešli do důchodu, prostor jsem si přestavěl na kavárnu.

zahrada_blog_1-min

Musíme přiznat, že jsme u vás nemuseli podstupovat nějaké složité výběrové řízení. Prostě jste nás jednoho dne objednal a teď už jsme stabilně na obou mlýncích skoro dva roky. Co vás přesvědčilo, že my jsme ti praví?
V době, kdy jsem hledal novou pražírnu, mi šlo hlavně o spolehlivost a kvalitu. Už od první objednávky probíhala velmi dobrá komunikace. Věděl jsem, kdy se moje kafe praží, kdy se předalo dopravci a kdy ho budu mít v kavárně. Takže mi odpadla jedna velká starost - dochází mi kafe a dochází mi sakra rychle. Je moje objednávka na cestě? Dorazí už dnes? Nebo zítra? A o kvalitě pražení tady snad nemusím ani mluvit!

A jak dlouho jste hledal pražírnu kávy na dlouhodobou spolupráci?
Já jsem v té době oslovil asi 5 velkých a známých pražíren, včetně Jizby a tak nějak jsem doufal, že mi odpovíte! Totiž, já jsem byl v Luhačovicích poprvé v životě až v roce 2018. Pojem výběrovka jsem tehdy ani neznal, ale chtěli jsme si s ženou dát někde kafe. Když nás v první kavárně obsluha totálně vyignorovala, šli jsme zklamaní směrem k nádraží a cestou nás zaujala vaše chaloupka :) A byla to láska na první pohled! Ta chuť, ty nápady, ty detaily… Takže jak dlouho to trvalo, než jsme začali spolupracovat? Pár let!

Jak se s námi zatím máte?
Skvěle! Čím déle tu jsme, tím víc a častěji nás oslovují jiné pražírny. Ale vždycky jim poděkuji a upřímně odpovím, že kafe měnit nehodlám. Ono to totiž není jen o kávě jako surovině, je to i o spolupráci a partnerství co se znalostí a zkušeností týče. Schválně se zeptejte Lukáše, kolikrát už mi odpovídal na dotěrné dotazy!

zahrada_blog_2-min

Většina kaváren má dva mlýnky, jeden se stálou kávou a druhý, na kterém bývá kafe “divočejší” a častěji se mění. S tímto přístupem se setkají zákazníci i v Novákově zahradě. Dokážete zhodnotit, které kávy chutnají vašim zákazníkům nejvíc?
Nejčastější podmínkou je, aby “to kafe bylo dobrý” a “hlavně ať není kyselý” ale člověka v téhle branži každý den něco překvapí. Jednou přišly dvě kamarádky důchodového věku, počkal jsem, až se usadí do křesílek, abych jim donesl nápojové lístky. V hlavě jsem si už přehrával, kolik horké vody budu napouštět na vytvoření monstrózního lunga. Nemohl jsem se mýlit víc! Madam si s perfektně britským přízvukem objednala flat white ze dvojky a jablečný crumble. Když jsem se šel za chvíli zeptat, jestli je vše v pořádku, paní si pochvalovala zejména kávu, protože “Afriky” má nejradši!

Nedávno jste nás oslovil, že byste rád v Zahradě zorganizoval společný cupping pod naším vedením. Jaká byla motivace?
Chtěl bych vás našim hostům představit. Aby viděli, že za konkrétní prací stojí skuteční lidé z masa a kostí. Že pražení kávy není jen o tom, nechat zelené zrno v pražičce zhnědnout, ale že tento proces vyžaduje spoustu znalostí a zkušeností. 

A co od toho očekáváte? Chtěl byste vytvořit novou kroměřížskou buňku kávových fajnšmekrů?
Rozhodně se těším, že se zase uvidíme! Zároveň si myslím, že nejen my, ale i účastníci cuppingu se leccos přiučíme a dozvíme. A ze zkušenosti vím, že těch dotazů bude víc než dost! 

Chcete si přečíst více ze zákulisí kavárenského života v Kroměříži? Tak čtěte dále!



Předpokládáme, že mít kavárnu v Luhačovicích a v Kroměříži může být v některých věcech podobné - přece jen jsou to takové turistické destinace. Předpokládáme správně?
Ten předpoklad je správný, avšak ten čilý turistický ruch probíhá hlavně na náměstí a v zahradách UNESCO. A i když jsme od zámku a náměstí vzdálení jen pár metrů, naše ulice turisty vyhledávaná není. Ale jasně, v sezóně si nás najdou podle Googlu nebo European coffee trip. Každopádně se zaměřujeme na místní obyvatele, takže žádná tourist trap.

Jaké to je mít kavárnu v Kroměříži?
Těžko srovnávat, v Česku jsem v jiném městě nepracoval, ale my s manželkou ve volnu hodně po kavárnách cestujem, hlavně menší města a místa, kde by člověk nějaký dobrý gastro nečekal. Moje obvyklá reakce zní: “Ty vole, tohle si představ v KM. By nepřežili ani týden.” (Smích) Prostě si myslíme a i naši kamarádi a hosté to říkají, že obyvatelé Kroměříže jsou velmi konzervativní. Prosadit tu nějakou novinku nebo nápad není snadné. Zpravidla jednu sezónu něco vymyslíme a druhou to teprve začne fungovat.

Kdo vám s tím pomáhá?
Největší zásluhu má určitě mamka. Naše dezerty si totiž děláme sami a drtivá většina je právě od ní. Práce ale přibývá a sil ubývá, tak by se někdo na pečení hodil. Nevíte o někom? Markéta (manželka) mi pomáhá udržovat pořádek v papírech, já totiž nesnáším kancelářskou práci. No a v neposlední řadě to jsou moje dvě kolegyně Eliška a Eliška :) na které je fakt spoleh, jak na place, tak za kávovarem.

zahrada_blog_4-min

Spolupracujeme už dva roky, během kterých se Vás snažíme přesvědčit, že si dobrá filtrovaná káva zaslouží přední místo v nejprodávanějších nápojích. A to i v Kroměříži! (smích) A vy se pořád trošku bráníte - jaký k tomu máte aktuální postoj?
No zatím pořád stejný (smích). Jak jsem už naznačil, přání našich stálých hostů je konzervativní. Často je objednávka jen formalitou, kdy se pozdravíme a zeptáme, jak se mají. Už totiž víme, co chtějí. My nemáme problém batch nabídnout, nemáme problém ho prodat, třeba jako alternativu k lungu nebo turkovi. Ten stálý zákazník si ho dá, chutná mu a je spokojený, ale příště se zase vrátí k tomu svému oblíbenému drinku. A já můžu konvici batche vylít do dřezu :)

A teď taková těžká otázka - jaký je prototyp vašeho zákazníka?
No, vzhledem k tomu, že tu chybí vysoká škola, tak nejčastějšími hosty jsou ženy pracující ve státním sektoru. Tím, jak jsme ale zastrčení a zahrada je ve vnitrobloku, jsou to zákazníci hledající klid a jak jsi řekla na začátku, neskutečnou atmosféru (smích). Zároveň si potrpí na kvalitě a oceňují, že se snažíme o skvělý servis  

A co si u vás zákazníci dávají nejraději?
Kombinace cappuccino - skořicový šnek. To je all time top strop evergreen bestseller.

Díky, Vojto, za rozhovor. A těšíme se na další společná dobrodružství!

zahrada_blog_3-min