Proč by nás Gesha měla zajímat?

Nikdy nezapomenu, když jsem si ve Vídni objednala filtr z Geishy. S lehce úzkostlivým úsměvem na mou objednávku barista zareagoval: „Are you sure? Have you checked the price?“. Asi si dokážete představit, kam tím mířím. Závratné ceny této odrůdy vyvolávají občas směsici neporozumění a dohadů, co je na balíčku kávy tak drahého.
Žádná jiná káva se nevyznačuje takovou chuťovou svébytností a odlišností od ostatních. Už když ji lijete z konvičky do hrnku, překvapí vás sladká vůně květin, náznak citrusů, jasmínu a medu. Typicky (a náš Salvador není výjimkou) se v chuti objeví bergamot a zřetelná (ale uhlazená) acidita.
Pokud káva patří do vaší denní rutiny a rádi si rozšíříte obzory, pokusím se vás přesvědčit, že kladná odpověď vídeňskému baristovi rozhodně stála za pár peněz navíc.

geisha_blog_3-min

Nejprve k historii
Odrůdu objevil tým botanické expedice v roce 1931 v jihozápadní Etiopii, konkrétně v horské oblasti Gesha, od které je taky odvozen název. Zrna se pak projela v roce 1936 do Keni, kde byla dalších pět let šlechtěna. Odtud dále putovala do Tanzánie, v roce 1953 pak do Costa Ricy a v roce 1963 konečně do Panamy.

Co se událo v Panamě
Pachi Serracin, který Geishu do Panamy dovezl, kávové keře pečlivě zasadil do výživné vulkanické půdy ve vysokých nadmořských výškách okolo města Boquete. Jelikož v té době Geishu považovali za experimentátorský výstřelek, brzy na ni zanevřeli - nezdála se jim nízká výška keřů, neduživost listů, vratký kořenový systém, náchylnost a “náladovost”. Postupně ji zastínily jiné odolnější odrůdy a skoro by skončila v propadlišti dějin…kdyby na ni v roce  2003 nenarazil Daniel Peterson. Daniel, pocházející z farmy Hacienda La Esmeralda, poprvé podezřelému shluku keřů věnoval větší pozornost a rozhodl se experimentovat - sklidil úrodu Geishy odděleně (do tohoto momentu zrna sbírali do jedné dávky). Po sklizni a degustaci se nestačili divit. Sofistikovaná chuť a naprostá odlišnost od čehokoliv známého Danielovu rodinu motivovala kávu poslat na prestižní soutěž Best of Panama. Geisha porotu jak jinak než ohromila.
Danielova účast na soutěži navždy proměnila svět výběrové kávy. Hacienda La Esmeralda od té doby představuje nejznámější farmu na světě, Panama se pak řadí mezi producenty nejkvalitnějších káv.

eshop_banery_1-min

Geisha nebo Gesha?
Nejčastěji ji najdete pod názvem Geisha, ačkoliv správně a původně se odrůda jmenuje Gesha podle pohoří, kde byla objevena. Nepřekvapivě ono písmeno navíc vyvolává mnoho otázek a rozporů.
Před rokem 2004 než se Geisha proslavila celosvětově ji panamští farmáři adresovali jako Gesha. Existuje mnoho legend vysvětlující chybu ve spellingu (např. zvýšení marketingové atraktivity), nicméně přestože by Gesha byla správnější, více pobuřující název potkáte častěji.

Důležitá fakta
Asociace výběrové kávy (SCA) řadí Geishu mezi kávy vysoké kvality. Už jsem zmínila výjimečný chuťový potenciál, díky kterému odrůda získává často nad 90 bodů cuppingového skóre. Pokud pražírna nějaký pytel uloví, rovná se to téměř zázraku. Poptávka totiž těžce převyšuje nabídku. Výkupní cena zeleného zrna se tak může vyšplhat až k
$1,800 za kilo. 
Pěstování Geishy není zrovna nejjednodušší disciplína. Kvůli chudému listovému systému fotosyntéza dosahuje jen malé efektivity. Ve spojení s tím vratký a plytký kořenový systém do rostliny nedodává dostatek živin a vody. Úroda je tak asi o polovinu menší než u jiných odrůd. Nízká odolnost si žádá pěstování ve vysokých nadmořských výškách. Panamské hornaté oblasti tvoří bezpečné prostředí - ideální je výška od 1700 m.n. m.
Vzácnost a hodnota Geishy spočívá v neúprosném nároku na podmínky pěstování, ve zdlouhavém procesu zrání a obrovské poptávce související s nezaměnitelným chuťovým profilem.

Chuť
Geisha se proslavila harmonickým spojením čisté florální chuti a kyselinky. Podle odlišností terroiru, který na každý jednotlivý lot působí, se deskriptory mohou pohybovat různě. V našem aktuálním El Salvadoru je to typická směsice meruněk, citrusová vůně bergamotu a jemné čajové tóny oolongu. Vše podporuje příjemná sladkost. Výjimečnost odhalí i méně propití kávoví fandové.

geisha_blog_2-min


Stojí to za ty peníze?
Asi na světě nenajdete kávu, která by ji nahradila. Osobitá textura, vyváženost, chuť a aroma z Geishy ne nadarmo dělá nejvíce poptávanou panamskou kávu. Doporučení ke koupi či ne-koupi ale můžou být pochopitelně různá - kávový profesionál nebo nadšenec vám Geishu doporučí všema deseti, střízlivější konzument možná nad celým „hypem“ pozvedne obočí.
Obě strany mají svůj kus pravdy - pokud nuance v kávě tolik neřešíte, určitě i za nižší cenu v portfoliu výběrových pražíren najdete uspokojivější kousky. Jestli se ale rádi kávou zaobíráte nebo byste chtěli vyzkoušet něco nového (a potvrdit si, jestli je to haló kolem oprávněné), tak ulovte balíček, dokud tento vzácný kousek vidíte na obzoru. No a pak se můžete rozhodnout, jestli to titul nejlepší kávy na světě nese právem.

Autorka:
R. O.