Kávové kolo chutí a vůní

Coffee Tasters Flavour Wheel vzniklo společným úsilím Speciality Coffee Association of America a World Coffee Research. Kávové kolo je intuitivní nástroj pro profesionály a ostatní kávové nadšence, díky kterému lze kávu příjemně a přesně analyzovat a popsat. Zde je pár tipů, jak kolo správně používat.

Objevujeme “kolo”?
Rádi byste chuť své kávy popsali trefně a přesně, ale narážíte na problém, jak najít ta správná slova? Rozšiřme si společně tradiční popisy jako silná a hořká káva o květnatější deskriptory, mezi kterými může zářit med, jasmín, grapefruit, arašídy, lískové oříšky a dokonce i pepř! Trénink dělá mistry, ale pro dobrý start poslouží následujících pár řádků a základní znalost kola chutí.

Kolo chutí vám pomůže rozpoznat jednotlivé střípky úžasné chuťové mozaiky. Nerozděluje dobré chutě od špatných - díky tomuto nástroji si však lépe uvědomíte své vlastní preference. Postupně se také zdokonalíte v rozpoznávání nuancí a jednotlivých souvztažností, ať už po stránce chuti nebo aromatu. 

Pokud chcete mít kolo stále na očích třeba na dveřích lednice anebo u kávového koutku, napište při objednávce káv z našeho eshopu do poznámky “kolo” a my vám jej rádi do balíčku přibalímeKolo ke staženi v digitálním formátu najdete ZDE.

Jak používat kolo chutí?
Při ochutnávání kávy je kolo chutí skvělým nástrojem, který nám pomáhá s ostatními degustujícími mluvit o kávě jednotným jazykem. Aromata a chutě se v jednotlivých fázích degustace různí, zaměřte se proto jednotlivě na:

  • vůni po namletí,
  • aroma uvolněné při přelití horkou vodou,
  • chuť, která se projevuje při pití.

Kolo chutí zahrnuje škálu vlastností od základních chutí, které lze vnímat jen na jazyku, až po čisté aromatické složky, které lze cítit pouze čichem. Většinou však dochází ke kombinaci smyslů - např. kyselost a vůně citronu nebo hořkost a aroma melasy.

Začněte v centru
Konstrukce kola pobízí, abyste začali ve středu a pokračovali směrem ven. Nejobecnější deskriptory chutí jsou blízko středu, konkrétnější přívlastky k nim najdeme v odpovídajících kružnicích dál od středu.

Jako příklad uveďme rozpoznávání ovocnosti při ochutnávání Etiopie. Zaměřte se na „ovocnou“ část kola -  připomíná káva ovocnost bobule, sušeného ovoce, citrusů nebo něco jiného? Pokud se rozhodnete pro citrusy, můžete popis zpřesnit: je to grep, pomeranč, citron nebo limetka?

Jakmile dojdete na okraj kola, můžete se přesunout zpět do středu, začít znovu a zaměřit se na další chuťový aspekt, dokud nebudete mít pocit, že je popis vaší kávy úplný. 

Prostudujte barvy
Náš zrak je silně propojen s našimi ostatními smysly. Vzhled potravin nám proto ledacos naznačí i o chuti. Z tohoto důvodu často používáme vizuální výrazy k popisu chuti: káva může chutnat „jasně“, „červeně“ nebo „zeleně“. S tímto vědomím se při vymýšlení kola věnovala zvláštní pozornost barvám a jejich propojení se slovy, které společně jasně reprezentují atribut. To by vám mohlo pomoct, pokud máte potíže najít deskriptor - když dokážete vyjádřit „chutná to jako nějaké červené ovoce“, můžete zapátrat v červené části kola. „Něco hnědého“ by vás naopak mělo poslat na levou stranu kola, kde najdete třeba čokoládu nebo ořechy.

Tip
Chcete-li zlepšit svou schopnost rozeznávat jemné nuance v kávě, doporučujeme věnovat pozornost tomu, co jíte. Například si pochutnejte na čtverečku čokolády a zamyslete se, jaký pocit vám zanechal na jazyku. Dejte si grep a pozorujte, jak si pohrává s vašimi chuťovými pohárky. Pomalu rozkousejte ořechy, abyste si mohli zažít chuť a pocit na patře. V podstatě se jedná o trénink, kdy si dáte svačinku a věnujete jí záměrnou pozornost.

Historie
S druhou kávovou vlnou v 90. letech přišla potřeba nejen vědět více o kávě a jejím původu, ale také vytvořit společný jazyk, který umožní lidem diskutovat o kávě s co nejpřesnějším vzájemným porozuměním.

Kávoví lídři hledali inspiraci ve světě vína, konkrétně v oboru vinařství na University of California, Davis (UC Davis). Tam profesorka Ann C. Nobleová v roce 1984 vytvořila kruh aromat a chutí vína, ve kterém uspořádala běžně se vyskytující aromatické vlastnosti vín tak, aby uživatelé mohli konkrétněji popsat a identifikovat vůně a chutě vín v závislosti na terroiru, zpracování a stárnutí.

Na to konto v roce 1995 vyšlo první Coffee Taster's Flavour Wheel, které bylo použito pro kontrolu kvality kávy. Po letech zdokonalování a přehodnocování  byl díky Speciality Coffee Association a World Coffee Research v roce 2016 kruh aktualizován o dokonalejší nuance a nový design pro jednodušší použití.

kolo_jizba-min