Věděli jste, že zenoví mniši milují kafe?

Meditace a kláštery byly odjakživa spojené s pitím čaje. Proto nás zaskočilo, když se o možnosti spolupráce s naší pražírnou začal zajímat opat českého zenového kláštera školy Kwan Um Jiří Hazlbauer. Růst je růst, naše zrnka se nově vydávají na spirituální cestu!
Jak klášterní kávový svět vnímá náš jediný zenový mistr a co mu od nás nejvíc chutnalo si přečtete v kraťučkém článku. Meditační polštářek a kafe s sebou!

Photo 27-06-2023, 15 09 38-6

Pověz nám, jak se z tvého pohledu proměnil v zenových klášterech přístup k čaji a kávě?
Čaj byl s meditací vždy pevně spojený. Součástí klášterů je tradičně čajovna, také opat vás dříve vítal právě u čaje. Dnes už vás běžně pohostí kávou.

Výběrovou?
Před 20 lety, kdy jsem do Koreje začal jezdit, byste se museli spokojit s instantní. Během let se přístup změnil. Z doslechu mám taky příhodu, že v jednu dobu vyrostlo tolik kaváren a pražíren, že město muselo jejich počet limitovat vyhláškou, jinak by si obyvatelé ani neměli kam zajít do krámu na potraviny.
Abych nějak ilustroval oblíbenost kávy v Koreji - kolem našeho chrámu Musangsa (uprostřed rýžových polí) potkáte asi 5 kaváren.

Kdysi jsi mi vyprávěl o klášterních pražírnách…

Ano, pro vlastní potřebu si některé kláštery praží. To se pak po budíčku celým klášterem ozývá zvuk mlýnků a při ranních meditacích se koupeš ve vůni kávy.

A co by sis před svou ranní meditací vybral z našeho portfolia?
Všechny kávy od vás byly výborné, i když na mě dost ovocné. Nejvíc mě zaujala Kolumbie El Placer. Tento typ vůně jsem u kávy v životě nezažil - cítili jsme v ní lesní jahody a borůvky.
Na každodenní pití mi zase sedla Nikaragua Los Placeres.

Jiří, děkujeme za rozhovor!

Pokud by Vás zajímalo více o zenové škole Kwan Um, navštivte jejich stránky https://www.kwanumzen.cz/.
Autorka otázek: R. O.