Jizba má narozeniny - milníky naší pražírny

Děkujeme vám za to, že to spolu táhneme už 9 let.

Máme narozky a to si zaslouží pořádnou narozeninovou párty...teda kávu! K našim devátým narozeninám jsme si připravili dvě Etiopie - naturální a promytou. S narozeninovou kávou v puntíkatém hrníčku vedle klávesnice jsme se rozhodli bilancovat, co se za posledních devět let událo.

narozky blog_1-min

Vše začalo v roce 2014
Tehdy se zhmotnilo přání Alexandry Kaňovské, maminky ideového vůdce pražírny Lukáše, rodačky z Luhačovic, v dětství vyrůstající v dnešní Jizbě. Už před revolucí založila naši rodinnou keramickou dílnu (ze které pochází všechny naše hrnky) v Dubňanech. Moc si přála svůj rodný dům přetvořit v showroom keramiky, k čemuž se nachomýtl i Lukáš se svým vkladem prodávat kafe jako doplňkový produkt. Jelikož se dlouhá léta věnoval hudbě a objížděl s ní celou republiku, odvezl si z velkých měst i povědomí o nově se etablující scéně výběrové kávy, která byla v roce 2014 teprve v plenkách.

Otvíráme Jizbu!
Už dlouho před dokončením rekonstrukce vedle pytlů s cementem a koleček písku nedočkavě vrněl první profi kávovar. Po otevření vše dostalo rychlý spád - pořídili jsme kvalitní mlýnky od Mahlkönigu a kávovar La Marzocco. Hodně jsme studovali. Ochutnávali jsme kávy z různých českých a evropských pražíren, zlepšovali jsme senzorické schopnosti a tajně jsme si snili, že jednou budeme pražit taky. 

blog_9narozeniny_1-min

Rok 2016 se nese v duchu pražení
Lukáš začíná s kamarády na malé plynové pražičce Huky 500 objevovat nové obzory kávového světa. Jizba se večer po zavíračce stává malým labem, kde s týmem a kávovými nadšenci z blízkého i vzdáleného okolí nadšeně ochutnává a hodnotí výsledky snažení. Ve dne ty nejlepší zrnka pak Lukáš s Lenkou začínají pomocí La Marzocco, EK43 a našeho Luhačovického překapávače proměňovat v první sladká espressa, ovocné filtry i pro naše zákazníky, kteří si začínají odnášet první balíčky kávy domu.

V roce 2017 evangelizujeme Luhačovice s kávovými celebritami
Historicky první cupping jsme spáchali s brněnskými kamarády z Industra Coffee. Ochutnali jsme kafe britských Square Mile Coffee Roasters nebo Dark Arts Coffee. V těsném sledu jsme hostili za barem také Jiřího z šumperské Pikoly s jeho projektem Pomalý barista.

blog_9narozeniny_2-min

Převraty v roce 2019
Tady toho zažíváme hodně:

  • květen: Jizba se objevuje v Gastromapě Lukáše Hejlíka,
  • květen: naše obaly z dílny Aničky Gabrhelové jsou oceněné Czech Designem,
  • červenec: o pražírně Jizba vychází článek ve Forbes,
  • srpen: otvíráme Fčil espresso bar v Uherském Hradišti.

V roce 2020 se jako každý člověk (a podnik) pereme s covidem
Zavážíme do nejrůznějších zákoutí Moravy, když to jde, máme otevřené kávové okýnko. Snažíme se do vašich životů vnášet drobné radosti a zůstávat s vámi v kontaktu.

blog_9narozeniny_3-min

2021: zpestřujeme nabídku o nitro cold brew a rušíme poplatek za rostlinné mléko
Snažíme se zlepšovat a dělat nabídku nejrůznějšími způsoby dostupnější. Z větších měst si k nám do městečka bereme inspiraci na sametovou ledovou filtrovanou kávu s dusíkem (nitro cold brew) a rušíme nefér poplatek za alternativu mléka.

Batch Brew revoluce v roce 2022 a nový web
Láska k technologiím a geekovství vedlo ke koupi jednoho z prvních filtrovacích stanic 3temp Hipster. Tato nádhera dnes zdobí větší počet kaváren s výběrovkou, v roce 2022 pořízení filtrovací stanice tohoto druhu však ještě patřilo k průkopnictví. Káva z 3temp vás očividně začala dost bavit, protože filtr ze spodních příček nejprodávanějších nápojů začal mířit ke stříbrné medaili.
Pražírna také spouští uživatelsky přívětivější nový web.

2023: kupujeme novou pražičku od Mill City
Co k tomu říct…na té menší už nestíháme pražit. Děkujeme!

Konečně 2024
Kdo by to byl řekl, v únoru a březnu už plánujeme spoustu nových věcí a promýšlíme, jak vám ze světa kávy snést Crème de la Crème.

Díky, že jste stále s námi, moc si to vážíme! A šup, vzhůru za novými zážitky...