MINISÉRIE: Full-immersion metoda vs. překapávače

Při nákupu vybavení jsou pro zákazníky obvykle důležité dva faktory: jednoduchost a cena. Cenu snížíme i tím, že zamezíme zbytečným nákupům toho, co pro zvolenou přípravu nepotřebujeme. Abychom si na prvním rozcestí vytyčili správný směr, musíme si dle vlastních priorit zvolit mezi metodou louhování a překapávání.

2024_3_blog_1-min

Full-immersion (neboli louhování) se podobá přípravě čaje - kávu zalijete naráz a dál se děje vše tak nějak samo, nakonec je třeba nápoj jen přefiltrovat. Tento způsob je zpravidla méně náročný jak časově, tak finančně. Obvykle není třeba pořizovat zvláštní vybavení a pokud se v přípravě nějak nevyžíváte, nepotřebujete ani zvláštní dovednost, aby káva chutnala uspokojivě. Výsledek bude spíše sladší a hutnější, jemnější tóny se však tolik nerozvinou. Pokud holdujete čokoládovým kávám a oříškům, možná právě tato metoda bude to pravé…no…ořechové.

Vybavení full-immersion: French press, AeroPress, chytráček
Kávy vhodné na full-immersion: Kolumbie Cauca, Nikaragua Los Placeres

2024_3_blog_2-min

Překapávače už vyžadují jistý kumšt. Nejčastěji bývá problém v jemném mletí, kvůli kterému se celá extrakce prodlouží a káva zhořkne. V případě překapávačů bude tedy nezbytné hrát si více s mlýnkem a experimentovat. Hodí se si pořídit konvičku s husím krkem, abyste kávu nezalili moc prudce. Vybavte se taky jistou časovou organizovaností, protože určitou část namletých zrn bude potřeba zalít konkrétním množstvím vody v konkrétním čase. Odměnou jsou však jemnější nuance ve výsledném nápoji. Pokud se tedy vyžíváte v rituálech, nějaký druh překapávače bude nejspíš vaše volba.

Vybavení překapávače: V60, Luhačovský překapávač, konvice s husím krkem, váha se stopkami
Kávy vhodné na překapávač:
El Salvador Finca La Dalia, Burundi Gahahe

2024_3_blog_3-min